זהו עליתי על הטיסה לפיניקס… יש לי שעתיים בלי אינטרנט, טלפונים, עבודה ושאר הסחות דעת (הערה: לא סיימתי לכתוב את זה בטיסה.. וגם לא בטיסה חזור… רשמתי לעצמי שארבע שעות זה לא ממש מספיק)
היום ילדים נלמד להכין ממולאים – כמו שהבטחתי ולקח לי המון זמן לקיים (הממולאים כבר בושלו, נאכלו ונעלמו…).
אני למדתי להכין ממולאים בהתכתבות, המתכון לממולאים הוא אחד המתכונים הראשונים שאמא שלי שלחה לי מישראל, אחרי שעברה קורס מזורז לשימוש בדואר אלקטרוני. מאז אותו היום אני מקבל באופן שוטף מתכונים ממיטב המטעמים של אמא בפורמט דיגיטלי עם הסברים והנחיות ואני מוכרח להודות שאם יש משהו טוב שיצא מזה שהילד פרח לו מהקן למקום כ"כ רחוק זו העובדה שהמתכונים האלו יזכו לדור המשך למרות (בלי שמץ של שובניסטיות) שהורי בורכו בשלושה בנים שלא ממש התעניינו בבישול בשנותיהם המוקדמות.
אולי אם אמשיך לתעד את המתכונים הללו גם הילדה המתוקה שלנו או האחים שעוד אין לה יום אחד יצטרפו לחגיגה – בלי לחץ ילדים …
חזרה לממולאים, בשבילי ממולאים זה פלפלים – מאז שאני זוכר את עצמי פלפלים היוו את אבן היסוד לממולאים של אמא. כמובן שעם הזמן נחשפתי לאפשרויות נוספות כמו קישואים, בצל עגבניות וכו'– אבל האהבה הגדולה שלי זה לפלפלים.
אז לפני שנתחיל להכין את הממולאים אצא לי השוקה (או לסופר) לבחור לנו את האובייקטים למילוי, וחשוב מאוד לבחור ירקות בעלי רמת קשיות דומה כדי שלא יתפרקו בבישול הממושך וישאירו לנו עיסת אורז דלילה (אך טעימה) וכמה שיירי ירקות שקשה לזהות.
אני בחרתי הפעם לקנות 5 פלפלים, שתי עגבניות בונגילות, שני בצלים גדולים (אחד הוחלף בפלפל לבסוף בגלל כתם רקבון נסתר שפסל אותו לשימוש) ו-5 קישואים קטנים (כי לא היו גדולים)
מומלץ לסדר את ברי המזל שבחרתם בסיר, ככה להתרשם שהכל נכנס ויושב טוב לפני שמתחילים. הירקות צריכים להיות צמודים זה לזה כדי שלא יפלו במהלך הבישול וכל הבפנוכו שלהם ינזל החוצה.
הנה לכם תמונה של הנבחרת המכובדת שעוד מעט תהפוך לחבורת ממולאים גאה ועסיסית.
השלב הבא יהיה לשטוף ולהכין את הנבחרת למילוי, שזה אומר לרוקן את הבפנים של הירקות ולהכין להם מכסים קטנטנים שיעניקו להם מראה חמוד ואסטטי בסיר.
הנה לפניכם הפלפלים החתוכים אחרי שהוצאנו להם את הקרביים.
בנוסף לפלפלים שממש קל לרוקן אנחנו גם מעונינים בממולאים טיפ'לה יותר מאתגרים, בשביל זה נאלצתי לקרוא לסושפית המקסימה לעזור והיא רוקנה את הבצל העגבניה והקישוא במיומנות רבה.
מלאכת הכנת המלוי לפנינו ולשם כך נקצוץ ארבעה בצלים בינוניים ונכין לנו חצי קילו (או אחד פאונד) של בשר בקר טרי – כזה אדום כזה… אם לא בא לכם בקר – גם הודו הולך … העיקר טחון טוף טוף.
את הבצל נטגן עם כף שמן ואחרי שיזהיב לו נוסיף אליו את הפרה הטחונה ונערבב במרץ עד שהבשר יקבל גוון חום והאדמדמות תיעלם – לא יקח יותר מ3-4 דקות.
תנו לתערובת להתקרר מעט במחבת וגשו לשטוף את האורז מהעמילן – שתיים וחצי כוסות אורז יספיקו לכמות הירקות שהזכרתי למעלה – אחרי שתנקזו את המים שימו את האורז בקערה גדולה שתשמש להכנת המילוי.
לאורז נוסיף פטרוזליה קצוצה (בערך חצי צרור גדול – או יותר אם אתם אוהבים ירוק) את הבשר והבצל שהתקררו בינתיים, 2 כפות רסק עגבניות ותבלינים – עם התבלינים אתם יכולים לשחק כאוות נפשכם אני הוספתי את התבלינים הרגילים של המטבח הפולני – מלח ופלפל (כפית מלח ושלושת רבעי כפית פלפל), חיזקתי בתבלינים שאת אהבתי אליהם רכשתי במטבח הספרדי של חמותי – כמון (כפית), כורכום (כפית) ולבסוף הוספתי את הדובדבן (לא אמיתי – זה רק בטוי) שהוא חצי כפית קינמון – אתם יכולים להחליף אותו באגוז מוסקט אם זה לא בא לכם טוב.
לערבב היטב ולהוסיף משהו שישדרג לכם את הממולאים בטירוף ויגרור מחיאות כפיים רועמות כשתגישו את המנות לאורחים שלכם … תופים…. עוד קצת תופים …. ו…. צנוברים (Pine Nuts) בערך 60 גרם מהם יספיקו … גם ככה הם יקרים רצח.
שימו על אש גבוהה עד שירתח (עם מכסה כמובן – למרות שאם נראה לכם שיש יותר מדי נוזלים תוך כדי הבישול תרימו אותו לכמה דקות, שיתאדו) ואח"כ על אש נמוכה 3-4 שעות בלי שזה רותח רק מתבשל לו לאיטו במיץ שלו.
אחרי שהמתנתם בסבלנות ודאגתם והרחתם ופינטזתם- פשוט כבו את האש ותחכו עוד !! תנו למומלאים שלכם לנוח (מגיע להם הם עבדו קשה) אם תאכלו אותם מיד מהאש יש סיכוי סביר שהם יתפרקו לכם לחתיכות אז תנו להם לנוח שעה שעתיים ואז לא תהיה לכם בעיה להעביר אותם לצלחת ולהגיש ללקוחות הרעבים.
אסיים כמובן במספר תמונות של התוצרת וכמו שאמא שלי כותבת במרשם למטה … "בתיאבון וספר לי איך יצא :)" … אז אשמח לשמוע איך יצא – ואם לא יצא לכם משהו, סבלנות זה לוקח כמה פעמים להתמקצע – גם לי זה לא ממש הלך פעם ראשונה, אני מקווה שההסברים המפורטים יעזרו לכם להגיע לתוצאות טובות מהר יותר ממני.
מתכון לכאלו שלא מעוניינים בשטויות שאני כותב למעלה:
מתכון לסיר גדול של ממולאים (6-8 אנשים בכיף)
4 פלפלים
5 קישואים
2 עגבניות גדולות
2 בצלים גדולים
4 בצלים בינוניים
2 כפות שמן
חצי קילו בשר בקר (1 פאונד בערך)
2 וחצי כוסות אורז
60 גרם צנוברים
חצי צרור פטרוזליה
2 כפות רסק עגבניות למילוי + 6 כפות לרוטב
5 כוסות מים
מלח, פלפל, כמון, כורכום, קינמון (או מוסקט)
אופן ההכנה:
רוחצים את הירקות מוציאים את התוכן מסדרים בסיר לראות שהכל נכנס צפוף.
מטגנים בשמן 4 בצלים בינוניים עד שיזהיבו.
מוסיפים את הבשר בקר טחון וממשיכים לטגן טיגון קל עד שהצבע האדום של הבשר נעלם.
שוטפים במים קרים כ- 2 וחצי כוסות אורז שמים בקערה (בלי המים) ומוסיפים חצי צרור גדול של פטרוזיליה קצוצה.
מוסיפים את הבצל המטוגן עם הבשר וכ- 2 כפות רסק עגבניות, מתבלים עם כפית מלח, שלושת רבעי כפית פלפל שחור, כפית כמון, כפית כורכום וחצי כפית קינמון (או אגוז מוסקט) לפי הטעם.
ממלאים את הירקות במילוי מסדרים בסיר כשהממולאים צפופים בסיר כדי שלא יתפרקו בבישול.
בנפרד מערבבים 6 כפות רסק עגבניות עם 5 כוסות מים, מלח ופלפל שחור, מוסיפים לסיר ומביאים לרתיחה.
אם הנוזלים לא מכסים לפחות 3/4 מגובה הירקות (תלוי בסיר) מומלץ להוסיף תערובת של רסק עגבניות ומים בערך באותם יחסים.
מעבירים ללהבה קטנה או לתנור בחום נמוך למספר שעות (3-4 שעות).
לקרר לתת לזה להתיצב ורק אח"כ להגיש.
בתאבון ובהצלחה.
#1 מאת עינת ב-פברואר 19, 2011 - 3:17 pm
נהניתי מאד!!! יופי של תמונות ויופי של סושפית. נשאר רק להכין לבד…
#2 מאת דורית ב-פברואר 19, 2011 - 11:25 pm
כל הכבוד רון! נראה ממש טעים 🙂
אני גם מכינה ממולאים, רק רציתי להוסיף שכדאי להשתמש באורז עגול שמכיל יותר עמילן ואז הוא יהיה דביק יותר ואז גם יש סיכוי קטן יותר שהוא ינזל החוצה.
#3 מאת עדי ב-פברואר 20, 2011 - 1:47 am
כמה זמן הכנה? למוגבלים בזמן וביכולות שבנינו(-:
#4 מאת ronkashani ב-פברואר 20, 2011 - 1:51 am
מממ… לי זה לקח קצת פחות משעתיים עד שזה הגיע לכיריים (והילית עזרה לי) …. נתון חשוב אולי אני אוסיף את זה לפוסט.
#5 מאת דבורה גולדשטיין ב-פברואר 20, 2011 - 2:30 am
נראה נפלא מרגיש לי טעים. יום שישי רן מגיע לארוחה אני אכין את המתכון.כבר קניתי את הפלפלים. תודה!
#6 מאת hagit alvas ב-יולי 18, 2011 - 1:28 am
ואו איזה מוכשרים אתם- תודה שזה גם בהשראת האוכל שגדלת עליו אצל תקוה? אגב מומלץ לימון לרוטב!